کودکان در یک سالگی به راحتی روی زمین می خزند و با کمک گرفتن از وسایلی که کمی مرتفع هستند ایستاده و حرکت می کنند. اما با تماشای این صحنه هرگز فرزندتان را بغل نکنید و یا کمک نکنید تا از اتاقی به اتاق دیگر برود، فقط او را تشویق کنید تا بهتر حرکت کنند. کودک در این سن تنها می تواند یک شی بسیار کوچک مانند یک کشمش را بین انگشتان شست و اشاره اش نگه دارد. اغلب بچه ها در 16 تا 17 ماهگی راه می روند و تا هجده ماهگی نیز می توانند شیئی مثل توپ را بع هطرف بالا پرتاپ کنند و تلاش کنند تا آن رابگیرند.
چند نمونه از مهارت های فیزیکی کودک پس از یکسالگی:
لگد زدن به توپ
بالاکشیدن بدن خود از روی صندلی بزرگسالان
راه رفتن و دویدن آسان
چیدن چند تکه اسباب بازی روی هم
خط خطی کردن کاغذ
کشیدن در بطری یا خودکار
غذا خوردن با قاشق با چنگال خودشان
بهتر است بدانید بهترین راه اطمینان از رشد صحیح کودک مراجعه به پزشک متخصص اطفال و اطلاع از انجام کارهای مرتبط با سنین مختلف می باشد چون کودکان از هر قوم و نژادی که باشند تقریباً یک الگوی رشد مناسب دارند.
ترس از جدایی
در کودکان یکساله ترس از جدایی از بزرگترها اغلب بین 8 تا 14 ماهگی شروع می شود و ادامه پیدا می کند. این حالت از نظر مدت زمان و شدت ان در کودکان متفاوت است. شما والدین محترم بهتر است سعی کنید همیشه به یک شکل از کودکتان خداحافظی کنید و سعی کنید شیوه خداحافظی کردن را تغییر ندهید زیرا در این صورت کودک بیشتر دچا ر اضطراب می شود. هرگز به علت کم طاقتی در برابر گریه کودک بدون خداحافظی از او جدا نشوید سعی کنید در زمان بازی و فعالیت کودک به سراغ او بروید زیرا هنگامی که فرزند شما به یکباره متوجه عدم حضور شما می شود فکر می کند وقتی برای بوسیدن و خداحافظی از پدرو مادرش وقتی نداشته است و این موضوع نیز اور ا مظطرب و نگران می کند.
استقلال طلبی
یکی دیگر از ویژگی های کودکان یک ساله حس استقلال طلبی آن هاست. نماد بیرونی این ویژگی پرتاپ اشیا است و این علامت در راستای ارضای حس کنجکاوی اش می باشد. او می خواهد بداند با پرت کردن اشیا به اطراف چه اتفاقی می افتد و اصلا نمی خواهد مادرش را اذیت کند. کودک در یکسالگی به این موضوع پی برده است که فردی مستقل از شماست. در کل اگر کودکتان هنگام انجام کارهای او توسط شما مانند عوض کردن پوشکش، یا سوار شدن در صندلی مخصوصش نارحت می شود و لجبازی می کند مانعش نشوید بگذارید از این طریق استقلالش را به دست آورد. فقط در مواردی که می خواهید کودکتان از شما حرف شنوی داشته باشد و او لجبازی می کند مانند بردن او به داخل اتومبیل و نشاندنش در صندلی مخصوص با دادن اسباب بازی مورد علاقه اش به او و یا آواز خوانی کودکانه می توانید حواسش را پرت کنید و این کار را انجام دهید.
زبان
کودک یکساله کلمات محدودی مانند مامان، بابا و ... را بیان می کند. اما بیشتر از ادای کلمات نشان دادن واکنش کودکان نسبت به سخنان دیگران است. مثلا اینکه نسبت به اسم خودش هنگام صداکردن دیگران واکنش نشان می دهد یا خیر، وقتی دیگران می خندند او هم می خندد؟ هنگامی که می گویید دست ها بالا دستش را بالا می برد یا خیر؟ اگر به این واکنش ها پاسخ مثبتی نداد او را نزد پزشک کودک ببرید.
بهداشت دهان و دندان کودک را جدی بگیرید.
یکی از مواردی که والدین نسبت به ان کمی بی توجه هستند بردن کودک یکساله به دندانپزشکی است. امروزه انجمن های دندانپزشکان و بهداشت اطفال توصیه می کنند که کودک خود را در سال اول تولدش نزد دندانپزشک ببرید. زیرا اولین دندان های کودک بسیار حساس و آسیب پذیر هستند. در واقع بعضی از پدر و مادرها فکر می کنند اگر از همان ابتدا کودکان را نزد دندانپزشک ببرند هزینه اضافه کردند. در حالی که تحقیقات نشان داده است بچه هایی که در سن یک سالگی به دندان پزشک مراجعه می کنند هزینه دندان های آن ها در پنج سال اول زندگی شان 40 درصد کمتر از سایر بچه ها است.
تغذیه کودک با شیر کامل
یکی از تغییرات اساسی در رژیم غذایی کودک در یکسالگی اضافه کردن شیر کامل به آن است.چون طعم شیر کامل با شیر مادر متفاوت است کودکان به راحتی آن را قبول نمی کنند. بنابراین بهتر است مقداری از این شیر را با شیر مادر در فنجان یا لیوان شیشه ای مخلوط کنید و به آن ها بدهید. زیرا گرفتن شیشه شیر از کودک خود معظل بزرگی است. میزان شیری که کودک در یک سالگی می بایست مصرف کند 450 تا 750 میلی لیتر است زیر مصرف زیاد شیر مانع جذب آهن کافی در بدن کودک می شود و همچنین با سیر شدن شکم کودک اشتهای او نیز کم می شود. فراموش نکنید که ماست و پنیر نیز منابع بسار خوبی از ویتامین D و کلسیم هستند اما نسبت به شیر کامل مواد مغذی کمتری دارند.
الگوی خواب کودک یکساله
الگوی خواب کودک یکساله به میزان 11 ساعت و ربع در طول شب می باشد. اما بین ۱۵ تا ۱۸ ماهگی کودک، کم کم خواب صبح کودک کم می شود و مدت ساعت دو ساعت و پانزده دقیقه در عصر می خوابد و برای بعضی کودکان ممکن است یک چرت خواب چرت دیگری را موجب شود در نتیجه کودک خسته میشود و شب نمی تواند بخوابد. به عنوان مثال اگر متوجه شدید که کودک در روز خیلی خسته به نظر می رسد، اجازه خوابیدن دوبار در روز را به او بدهید اما نگذارید خواب صبحگاهی اش بیشتر از 45 دقیقه شود.
رشد مهارتهای ارتباطی و اجتماعی
تعاملات اجتماعی کودک یکساله به اولین پرستار مسئول نگهداری او مربوط می شود که این ارتباط ببیشترین اهمیت را در سال اول زندگی کودک دارد. برقراری ارتباط کودک با دیگران از طریق اشاره کردن و صحبت کردن است. یادگیری نحوهی برقراری ارتباط با خواستهها، نیازها و مقاصد شما برای رشد مهارتهای اجتماعی کودک یک ساله بسیار مهم است. به فرایندی که در آن هم کودک و هم والدین روی یک هدف یا فعالیت خاص تمرکز میکنند، «توجه مشترک» گفته میشود. این فرایند زمانی اتفاق میافتد که پدرومادر نگاه خیرهی کودک را دنبال میکنند یا به حرکات او توجه میکنند. توجه مشترک، زمینهی بسیار مهمی برای پیشرفت زبان، بهبود مهارتهای اجتماعی و توسعهی شناختی است. کتابخوانی برای کودکان و اشاره به تصاویر کتاب، برچسبزدن اشیای منزل و صحبت دربارهی آنها و برانگیختن علاقهی کودک، راهی عالی برای برقراری ارتباط در این سنوسال است.