1400/07/17 07:46

بازی تعاملی با کودکان

هر چند برای کودکان اغلب بازی­ها در پرورش مهارت­های اجتماعی، کیفیت ارتباط، توانایی­های شناختی و حرکتی کودک نقش دارند اما نقش بازی­های تعاملی برای تکامل مهارت­های اجتماعی و شناختی به خصوص برای کودکان با اختلال طیف اتیسم بسیار مهم تر است. مشخصه یک بازی تعاملی خوب این است باعث تحریک حواس مختلف کودک از جمله حواس بصری، شنوایی، لامسه و تعادل شود (مثل بازی­هایی چون "گرگم به هوا"،"قایم باشک"، "توپ بازی" و "خاله بازی"). باید از بازی­هایی استفاده کنیم که قوانین آن برای کودک قابل فهم باشند. به تدریج می­توان سطح بازیها را با توجه به مهارت­های کودک افزایش داد. باید در ابتدا ازکارهایی شروع کنیم که کودک آن­ها را به طور معمول انجام می­دهد و برایش سرگرم کننده است سپس به تدریج آن­ها را به بازی تبدیل ­کنیم. از مشخصات دیگر بازی تعاملی ریتم بازی است، بدین معنا که  ریتم بازی می­تواند  با فعالیت­های که انجام می دهیم یا با شعرهایی که ضمن بازی برای کودک می­خوانیم تند و کند شود. قابل پیش بینی بودن نیز می­تواند از دیگر معیارهای مهم بازی­های تعاملی باشد. این امر باعث می­شود که بتوانیم توجه و دقت کودک را جلب کرده و نگه داریم.

بازی­هایی چون گرگم به هوا از این نوع هستند و در برخی موارد باعث تحریک بیش از حد در کودک می­ شوند، لذا زمانی­که حس کنیم کودک به اوج تحریک پذیری رسیده است باید سطح هیجان و تحریک پذیری کودک را تعدیل کنیم. این کار را می­توان با در آغوش گرفتن کودک و حرکات ریتمیک و زمزمه آرام، یا با دنبال نکردن و ادامه ندادن بازی انجام دهیم و یا با پرت کردن حواس کودکمان او را دعوت به فعالیت دیگری کنیم.

یکی دیگر ازمشخصات بازیهای تعاملی تکرار پذیر بودن آن­ها است. تکرار موجود در بازی باعث بدست آوردن مهارت جدید و تثبیت آن می­ شود. تکرار در بازی باعث ایجاد مفهوم و مهارت کودک و در نتیجه افزایش اعتماد به نفس کودک می­شود . از دیگر ویژگی­های بازی­های تعاملی رعایت نوبت ( نوبتی بودن) آن­ها است؛ چرا که از طریق بازی کودکان این مهارت را که در صحبت کردن بسیار مهم است، تمرین می­ کنند.

تعامل و بازی

 کودکان موجوداتی اجتماعی هستند. آنها از بدو تولد شروع به یادگیری می­کنند. این یادگیری بیشتر هنگامی اتفاق می­ افتد که کودک با دیگران (بخصوص مادر) در تعامل است. در روزهای اولیه پس از تولد این ارتباط اغلب به شکل مراقبت­ها و وظایف مادری از جمله شستن، عوض کردن، شیر دادن، حمام کردن، لباس پوشاندن، برهنه کردن، گذاشتن کودک در تخت خواب و ... صورت می­گیرد که اغلب به شکل حمایتی هستند و متقابلا والد یا اطرافیان نیز تمایل به داشتن ارتباط با نوزاد دارند و در این تعامل نهایت لذت را از نوزادشان می برند. این تعامل معمولا سرشار از هیجان، شور، تماس چشمی، ادا و شکلک در آوردن و تقلید صداهایی است که نوزاد درمی­ آورد. این تعاملات به مرور زمان در سال اول زندگی کودک طولانی­ تَر و پر محتوا­ تَر می ­شود و تبدیل به ادای کلمات در سال دوم و به تدریج استفاده از زبان می­شود. همزمان کودک یاد می­گیرد که زمان بیشتری قادر به تمرکز، دادن توجه و حفظ نوبت در فعالیت­ها و شروع به یاد گرفتن نشانه­ ها و خواندن صورت افراد خواهد بود. این توانایی ها بتدریج با افزایش سن پیشرفت کرده و تا بزرگسالی تداوم می­ یابند.

 این روند به صورت طبیعی در اکثر کودکان که رشد بهنجاری دارند شکل می­گیرد. مطالعات روانشناختی نشان مى دهند، کودکانی که دارای اختلالات عصب-تحولی هستند (از جمله اختلال طیف اتیسم) در این زمینه دارای مشکلات فراوانی هستند و از آن­جا که نمی ­توانند به طور طبیعی ابزارهای ارتباط را کسب کنند، برقراری و حفظ ارتباط با آنان برای بزرگسالان نیز با مشکل روبه رو می­شود؛ چرا که کودک تماس چشمی، لبخند و یا غان وغون کردن از خود نشان نمی دهد و انگار تمایلی به برقراری ارتباط و حتی در آغوش گرفته شدن ندارد. کودکانی که در این مهارت­ها کند هستند، عکس العمل نشان نمی­ دهند و یا رفتار غیرطبیعی دارند، باعث ایجاد استرس و یا دلسردی در والدین می­ شوند و معمولا پس از مدتی والدین می­ فهمند که اگر کودک را در حال خود رها کنند راحت­تر است و در طولانی مدت از کودک غافل می­شوند. بنابراین آموزش والدین این کودکان برای برقراری ارتباط با کودک و در ارتباط مداوم بودن با این کودکان نقش حیاتی در برگرداندن کودک به روند رشد بهنجار دارد. بدون شک مهم­ترین راه برقراری ارتباط با کودکان در سنین پایین "بازی" است. در سنین اولیه پس از تولد بازی بیشتر به شکل ابتدایی آن و صرفا با تاکید بر جنبه تعاملی آن باید صورت گیرد تا والدین بتوانند وارد دنیای کودک شوند تا کودک لذت از بودن با دیگران و گرمای آغوش والدین را  تجربه کند. بازی در ماه­های اولیه پس از تولد بیشتر به شکل تماس فیزیکی مانند قلقلک دادن، فشردن دست در دست یکدیگر، دست زدن، ماساژ دست و پا، نوازش، حتی لمس کردن پیشانی و یا مالش بینی است. از جمله راه­های ارتباط­ گیری دیگر با کودکان این سن، انعکاس صداهای تولید شده (حتی صداهای غیر کلامی مانند تنفس) است. به عنوان مثال، انعکاس کلامی یا غیر کلامی، استفاده ازصدای زیر و بم به صورت اغراق آمیز، زمزمه، سوت زدن و یا خندیدن با هم. انعکاس رفتار کودک نیز می­ تواند باعث تسهیل تعامل شود مانند: بازتاب فعالیت بدنی (ادا در آوردن)  یا برخی از جنبه های فعالیت بدنی (احتمالا و ترجیحا به صورت اغراق آمیز). برقراری متناوب تماس چشمی با خردسال (مانند نگاه کردن، خیره شدن و چشم به چشم همدیگر دوختن) مسئله­ای بسیار حیاتی است؛ چرا که نقص در تماس چشمی از علائم هسته­ای اختلال طیف اتیسم و یک وسیله مهم برای ارائه و دریافت سیگنال­های اجتماعی است که نقش اساسی در ارتباطات اجتماعی بازی می­ کند.

 منبع: http://www.doosteautism.org

نظرات

نظر شما
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :

تصویر :